Lav nemt din egen saft

I løbet af sommeren modnes æbler, bær og andre frugter i det danske land. Er du så heldig at have et frugttræ i haven, eller har du været ude og plukke friske bær, så anbefaler vi at du prøver at lave din helt egen saft.

Der er flere forskellige måder at gøre det på. Du kan enten bruge en saftkoger eller en frugtpresser. Saftkogeren egner sig rigtig godt til havens bær, hvorimod frugtpressen er rigtig god til fx æbler og pærer.

Nedenfor kan du læse hvordan de to typer maskiner bruges.

Saftpresser

Lav din egen saft fra friskplukkede frugter.

Sådan bruger du en saftkoger

1: En saftkoger består af 3 dele. Start med at fylde den nederste del af saftkogeren med vand.

2: Placer derefter den midterste del der har en slange monteret, og sæt en klemme på slangen. Sørg for at slangen ender i en skål eller lignende.

3: Alle bær placeres i den sidste og øverste del. Pres bærene godt sammen, så låget kan lægges ordentligt på.

4: Skru helt op for kogepladen og vent til vandet koger. Skru derefter ned for varmen, men sørg for at vandet fortsat småkoger.

5: Når saften begynder at løbe ud i slangen, tages klemmen af og der tappes en ½ liter saft. Sæt klemmen på igen da der ellers ikke dannes tryk i gryden.

6: Den første halve liter saft hældes over bærene i den øverste del af saftkogeren. Dette gøres for at få de øverste bær til at sprække og afgive saft.

7: Nu kan du begynde at tappe saften. Husk at sætte klemmen på med jævne mellemrum, så trykket opretholdes i gryden.

8: Skal saften holde sig i længere tid, skal du til sidst bringe den i kog i en gryde. Tilsæt derefter atamon til saften. Atamon er et flydende konserveringsmiddel til fx saft, syltetøj, og til ”sur” syltning. Det påvirker hverken lugt eller smag, men sikrer holdbarheden af din hjemmelavede saft.

9: Saften er nu klar til at komme i flasker. Husk også at skylle flaskerne i atamon.

Saftpresser

Lav dit eget hjemmemosteri.

Tips til en god saft

Det er ikke kompliceret at lave sin egen saft på saftkogeren. Det mest afgørende er at saften ikke koger for længe. Der er ikke nogen specifik kogetid, da det afhænger af bærtypen. Kig i kogebøger eller på nettet for at finde den rette kogetid, eller hold øje med processen undervejs.

Det er muligt at blande forskellige bærtyper, tilføje krydderier eller citrusfrugter for at give saften mere smag. Når du laver din saft i en saftkoger, får du en langt mere koncentreret saft end hvis du koger bærene i en almindelig gryde.

Lav dit eget hjemmemosteri

Lav nemt dit eget hjemmemosteri bestående af en frugtmølle/frugtmoser samt en kurvepresse/frugtpresser.
Start med at bruge frugtmoseren til at findele frugten inden den kommes i frugtpresseren. Herefter presses frugten i presseren, og du har en skøn hjemmelavet most. ​​​​​​​

TIP: Du kan nemt lave hjemmelavet cider af mosten efterfølgende.

Saftpresser

Prioriter rengøring af maskinen for at undgå uønskede bakterier.

Undgå bakterier og skimmelsvamp

Det er vigtigt at sterilisere alle dele af maskinerne inden brug. Dette gøres nemt med kogende vand. Sørg for at skrubbe æblerne helt rene med en børste eller lignende. Fjern derefter kernerne og stødte pletter. På den måde undgår du uønskede bakterier og skimmelsvamp i din most.​​​​​​​

Opbevaringsglas og flasker

Lad ikke saften koge for længe.

Opbevaring af hjemmelavet saft

Det er vigtigt at opbevare saften korrekt for at den kan holde sig længere.

Saften må ikke opbevares for varmt. Helst ikke over 10-12 grader. Den skal desuden opbevares et mørkt sted. Alle flasker og glas skal koges og skylles i ufortyndet atamon. Du kan få rigtig mange smarte glas til opbevaring af hjemmelavet saft og lemonade. Hos Davidsen finder du et stort udvalg af forskellige former for opbevaringsglas og flasker, samt en smart saftbeholder med tappehane der er perfekt til sommerens havefester.